Ballina Lifestyle Zakonet e njerëzve të mjerë dhe si të vazhdosh para

Zakonet e njerëzve të mjerë dhe si të vazhdosh para

63
0

A ju është dashur ndonjëherë të përballeni me një person të mjerë? Nëse përgjigjja juaj është jo, atëherë jeni një nga ata me fat, por nëse përgjigja juaj është po, atëherë e dini se sa rraskapitëse mund të jetë. Ky artikull do të flasë për zakonet e njerëzve të mjerë dhe zakonet e njerëzve të pakënaqur, në mënyrë që të qëndroni larg tyre kur është e nevojshme.

Për ndërgjegjësimin dhe edukimin për ata që kanë përjetuar ose po përjetojnë ciklin e abuzimit narcisist nga një partner, një anëtar i familjes, partner ose një vend pune, madje edhe një qeveri duke ofruar edukimin, fuqizimin dhe aftësitë energjike për të dalë nga mjegulla njohëse dhe në dritën që i nevojitet një të mbijetuari, në mënyrë që ata të krijojnë zakone të reja dhe të përjetojnë shëndetin optimal në çdo fushë për jetën.

Cilat janë këto zakone?

1.Janë shumë xhelozë dhe duhet të jenë.

Njerëzit e mjerë janë zakonisht njerëz shumë të zemëruar. Ata mund të buzëqeshin dhe të qeshin në sipërfaqe, por brendësia e tyre është e mbushur me pakënaqësi dhe pasiguri të pazgjidhura. Zakonisht konsumohen nga xhelozia ndaj të gjithëve që i rrethojnë. Është një emocion intensiv dhe buron nga pafuqia dhe pasiguria. Fjala e keqe e të tjerëve bëhet axhenda e tyre. Ata nuk lënë asnjë gur pa lëvizur në shpifjen ose përpjekjen për t’i vënë të tjerët për dështim. Mund të jetë menjëherë kënaqësi, por në planin afatgjatë, zjarri brenda tyre – i djeg ata.

2.Janë vërtet të mërzitshëm.

Kam zbuluar se njerëzit e mjerë kanë jetë të mjerueshme. Ata zakonisht priren të bëjnë një jetë të mërzitshme, të mërzitshme dhe pa aventura. Ata sigurojnë që të kenë një ekzistencë të zakonshme, pa argëtim, pa mundësi apo eksitim, dhe më pas ankohen për të. Shikimi i televizorit, videot në YouTube dhe ulja në divan duke ngrënë patatina është një aktivitet i madh për ta. Ata gjithashtu priren të jenë të varur nga aktivitete të tjera mediokër, si leximi i gazetave tabloide dhe revistave të famshëm ndërsa janë në tualet, duke u mërzitur nga stomaku nga sasia e tmerrshme e ushqimit të pashëndetshëm. Ndonjëherë ata pengohen në artikullin tuaj ose në mediat sociale, ata lënë një ose dy komente të këqija për të ngritur zhgënjimet e jetës së tyre. Asnjë nga këto aktivitete (nëse mund t’i quani kështu) nuk stimulon ose fuqizon trupin ose mendjen.

3.Pëlqejnë të zgjedhin zënkat.

Njerëzit e mjerë duan t’i bëjnë të tjerët të mjerë. Mjerimi e do shoqërinë, apo jo? Herë pas here, një person shumë i mjerë shpesh zgjedh një zënkë të papritur me dikë të afërt ose dikë që nuk e njeh. Ata zakonisht zgjedhin një grindje për diçka absurde dhe krejtësisht të palidhur me asgjë. Ata shpesh presin që ai person të përgjigjet me dashamirësi dhe simpati, dhe nëse nuk e bëjnë, ata do të jenë të shpejtë për ta vënë në dukje. Megjithatë, nëse pala tjetër e përmend atë përsëri, ata do të jenë të sigurt që do ta bëjnë të duket sikur nuk e dinë se për çfarë po flasin dhe se nuk kanë synuar kurrë që situata të ndodhte. Ata do të veprojnë shpejt për t’u lënduar dhe për t’u bërë viktimë, edhe pse ata filluan luftën.

4.Fajësojnë të tjerët dhe luajnë viktimën.

Ata gjithmonë kanë dikë ose rrethanat e tyre për të fajësuar. Në sytë e tyre, ata rrallë gabojnë dhe faji është gjithmonë i dikujt tjetër. Ata nuk shohin nevojën për të ndryshuar asgjë në lidhje me besimet, veprimet, sjelljen, personalitetin ose procesin e të menduarit të tyre. Ata nuk marrin përgjegjësi për veprimet e tyre dhe i pranojnë gabimet e tyre. Ata janë gjithmonë të zhytur në keqardhje për veten. Njerëzit shumë të mjerë lejojnë që problemi i tyre i perceptuar emocional ose mendor të thithë thelbin e tyre. Për shembull, nëse do të vuanin nga ankthi, ADHD ose depresioni, ata do ta përkufizonin veten si një person me aftësi të kufizuara dhe do të ishin krenarë për këtë. Ata gjithashtu përpiqen t’i bëjnë të gjithë të dinë saktësisht se çfarë nuk shkon me ta. Ata e bëjnë këtë fokusin e jetës së tyre, duke folur vazhdimisht për të dhe duke e sjellë atë në çdo rast. Ata kurrë nuk bëjnë asgjë për të përmirësuar jetën e tyre. Shumica e njerëzve të mjerë e kalojnë jetën në stanjacion. Njerëzit e mjerë janë të varur nga pakënaqësia dhe kjo për ta bëhet një mënyrë jetese.

5.Përfshihen në jetën e njerëzve të tjerë.

Ata janë pika qendrore e të gjithë dramës në jetën e tyre dhe të të tjerëve. Jeta e tyre është shumë e mërzitshme, kështu që ata përpiqen të hyjnë në jetën e njerëzve të tjerë në mënyrë që ta bëjnë ekzistencën e tyre të mjerueshme të durueshme. Ata janë këtu për të çuar çdo dramë në nivele të reja: ekzagjerimin e situatave dhe ngushëllimin e të tjerëve me historitë e tyre të dhimbshme se si jeta u ka trajtuar mizore.

6.E kanë zili suksesin tuaj.

Në vend që të festojnë sukseset e atyre që i rrethojnë ose të mësojnë nga të tjerët, njerëzit e pakënaqur do të jenë xhelozë dhe ziliqarë. Ata zakonisht do të pyesin veten: “Pse jo unë?” kur shohin dikë të arrijë lartësitë. “Pse jo ti? Sepse ndërkohë që po hanit patate të skuqura në divan duke parë reality-show disa prej nesh po punonin shumë. Kjo është arsyeja pse suksesi nuk ju erdhi.” Ata do të flasin sesi ai person nuk e ka merituar ose ndoshta ka vepruar në mënyrë të papërshtatshme për ta marrë atë. Ata madje mund të shkojnë deri në një masë të madhe për të diskredituar arritjet tuaja në fshehtësi, sepse njerëzit e mjerë nuk do të thonë plotësisht se i kanë zili sukseset e njerëzve të tjerë. Ata janë frikacakë. Njerëzit e mjerë nuk do të përballen kurrë me ju drejt. Ata do të përpiqen t’ju sulmojnë nga komoditeti i divanit të tyre të vogël, sepse qëndrimi në këmbë dhe ecja në distancë për të arritur ju do të ishte shumë e vështirë për ta.

7.Janë egoistë.

Njerëzit e mjerë vendosin veten në radhë të parë (por projektojnë se njerëzit e tjerë janë egoistë, ironë, e di). Një person i mjerë i largon njerëzit prej tyre për shkak të sjelljes së tyre negative. Jeta është mjaft e vështirë; shumica e njerëzve nuk duan të kalojnë kohën e tyre me Debbie Downer. Njerëzit e mjerë kujdesen vetëm për veten dhe problemet e tyre – vetëm perspektiva e tyre ka rëndësi. Të qenit egoist dhe të bësh gjëra vetëm për përfitime personale është një zakon ekstrem i një personi shumë të mjerë. Jeta është të kesh dhe të fitosh më shumë dhe ta marrësh atë pavarësisht se si e marrin, qoftë edhe në kurriz të të tjerëve.

8.Nuk mund dhe nuk do të ndryshojnë.

Njerëzit e mjerë nuk duan të ndryshojnë, dhe ata e urrejnë ndryshimin. Njerëzit e mjerë urrejnë çdo gjë të re apo të ndryshme. Ndryshimi kërkon përpjekje dhe njerëzit e mjerë zakonisht nuk duan të dalin jashtë zonës së tyre të rehatisë.

9.Janë në mohim.

Njerëzit e pakënaqur shpesh mohojnë rrethanat e tyre të vërteta në jetë. Ata përdorin një sërë mekanizmash mbrojtës për t’i parandaluar që të përballen me probleme të ndryshme në jetën e tyre. Mohimi i ekzistencës së një problemi nuk e largon problemin. Si rezultat, një person i pakënaqur duhet të rrisë mekanizmat mbrojtës në mënyrë që të mbajë realitetin larg.

10.Janë të burgosur.

E kam kuptuar se njerëzit e mjerë janë të burgosur të mendjes së tyre. Mendjet e tyre do të dalin me shumë ide të ekzagjeruara dhe joreale, dhe ndonjëherë edhe të çmendura, që nuk ka gjasa të realizohen ndonjëherë, por kur ata janë të mbyllur në një burg mendimi, këto ide duken kaq reale dhe priren të shkaktojnë vuajtje të mëdha.

11.Të mjerët e varfër.

Ata jetojnë me mendime negative, të cilat krijojnë ankth dhe një ngarkesë të tërë dhimbjesh mendore, sepse i jetojnë mendimet e tyre në mendje sikur po ndodhin me të vërtetë. Duhet të jetë e frikshme, apo jo? Nëse, për shembull, ata kanë një mendim shqetësues për të ardhmen ose ndihen të frikësuar nga e kaluara, ka të ngjarë që ne do të imagjinojmë të përjetojmë çfarëdo ngjarje traumatike që ata mendojnë, e cila shkakton ankth dhe vuajtje. Në mënyrë të përsëritur.