Ballina Europë Njeriu më i pasur në Rusi nuk është Vladimir Putin, “Forbes” publikon...

Njeriu më i pasur në Rusi nuk është Vladimir Putin, “Forbes” publikon listën

60
0

Rusët më të pasur e rritën pasurinë e tyre me 72 miliardë dollarë në vitin 2023 dhe arritën një total 577 miliardë dollarë, siç njoftoi “Forbes”, ndërsa Vagit Alekperov, ish-presidenti i kompanisë së naftës Lukoil, tani është njeriu më i pasur në Rusi. “Forbes” vlerësoi pasurinë totale të miliarderëve rusë në 606 miliardë dollarë në vitin 2021, përpara pushtimit të Ukrainës. Çmimet e larta të mallrave gjatë dy viteve të fundit dhe rritja ekonomike e Rusisë e përqendruar në luftë, duke zbutur ndikimin e sanksioneve perëndimore, kanë ndihmuar rimëkëmbjen. Shumë miliarderë rusë janë bërë objektiva të sanksioneve perëndimore, pasi Perëndimi u përpoq të ndëshkonte Presidentin Vladimir Putin dhe bashkëpunëtorët e tij të ngushtë për luftën në Ukrainë. Pasuria e tyre totale ra në 353 miliardë dollarë në vitin 2022. Pasuria e Alekperov u rrit nga 20.5 miliardë dollarë në 28.6 miliardë dollarë në vitin 2023, raportoi Forbes. Ai zuri vendin e parë në Rusi nga Andrey Melnychenko i renditur tashmë në vendin e shtatë, dhe vlera e të cilit ra nga 25.2 miliardë dollarë në 21.1 miliardë dollarë. Leonid Mikhelson, kreu i prodhuesit rus të gazit natyror Novatek, u rendit i dyti në “Forbes”. Pasuria e tij u rrit me 5.8 miliardë dollarë në një total prej 27.4 miliardë dollarësh. “Forbes” njoftoi se ka më së shumti miliarderë në botë deri më tani, 2781. 20 të parët në listë mbajnë pjesën më të madhe të pasurisë dhe Alekperov tani është i 59-ti në botë. Vladimir Putin është mburrur vazhdimisht se sanksionet perëndimore kanë dështuar të shkatërrojnë ekonominë ruse dhe vuri në dukje se ekonomia ruse u rrit më shpejt vitin e kaluar, me një rritje të PBB-së prej 3.6 për qind.