Ballina Europë Zgjedhjet për PE, “Të Gjelbrit” humbësit e mëdhenj, zbardhen shkaqet

Zgjedhjet për PE, “Të Gjelbrit” humbësit e mëdhenj, zbardhen shkaqet

20
0

Partitë e gjelbra po presin me ankth rezultatet zyrtare të zgjedhjeve, për të cilat kanë frikë se mund të rrëzojnë ambiciet mjedisore të Evropës, pasi sondazhet tregojnë se ato po bien në bastionin e tyre në Gjermani.

Partia ka rënë me 8.5 pikë përqindje që nga zgjedhjet e fundit, nga 20.5% në 2019 në 12% sot, sugjerojnë sondazhet fillestare.

Humbjet e saj duket se janë veçanërisht të theksuara tek moshat nën 30 vjeç, të cilët janë zhvendosur drejt AfD-së së ekstremit të djathtë dhe partive më të reja, njoftoi transmetuesi publik gjerman.

Meqenëse luftërat dhe inflacioni e kanë shtyrë ndryshimin e klimës në axhendën politike, politikanët e Gjelbër Evropianë e kanë vënë demokracinë në qendër të strategjisë së tyre të fushatës. Ata e kanë pozicionuar veten si një forcë opozitare ndaj partive të ekstremit të djathtë që kërkojnë të grisin rregullat që reduktojnë ndotjen dhe mbrojnë jetën e egër.

Ky mesazh, i mishëruar në gjurmët e fushatës dhe i bërë jehonë nga aktivistët e rinj të klimës, të cilët nuk po mbështesin zyrtarisht asnjë parti, nuk ka gjasa të ketë bindur votuesit që tashmë kanë rrënjë për të djathtën radikale.

Në Gjermani, ku të Gjelbërit janë në qeverinë kombëtare, tashmë ishin parashikuar humbje të mëdha. Sondazhet nga fillimi i këtij viti sugjerojnë se ata gjithashtu do të humbin vendet në Francë dhe Itali. Politikanët e gjelbër thonë se i mundën sondazhet në 2019 dhe synojnë ta bëjnë këtë sërish sonte.

Por peizazhi politik ka ndryshuar në mënyrë dramatike që nga zgjedhjet e fundit, kur protestues si Greta Thunberg dolën në rrugë dhe e shtynë ndryshimin e klimës në ballë të mendjeve të njerëzve. Protestat që ndihmuan në sigurimin e mbështetjes ndërpartiake për Marrëveshjen e Gjelbër pesë vjet më parë janë zvogëluar në madhësi dhe numër, ndërkohë që protestat e furishme të fermerëve kundër politikave për mbrojtjen e natyrës janë rritur. Në muajt përpara zgjedhjeve, liderët evropianë hoqën dorë nga disa masa klimatike si përgjigje.

Shkencëtarët politikë shohin pak prova të një reagimi shoqëror ndaj Marrëveshjes së Gjelbër – megjithëse ata kanë parë kundërshtimin lokal ndaj politikave specifike të klimës duke i larguar votuesit nga të Gjelbrit.

Një shpjegim më i mundshëm për humbjet e parashikuara, thonë ata, është se çështjet e tjera janë bërë më të rëndësishme.

Problemet ekonomike mund t’i bëjnë njerëzit më pak të prirur të marrin në konsideratë mjedisin kur hedhin një votë – pavarësisht nëse ata vetë luftojnë për të paguar për masat e gjelbra.