Ballina Europë Abdikimi: Të veçantat e një mbretëreshe europiane allasoj

Abdikimi: Të veçantat e një mbretëreshe europiane allasoj

36
0

Mbretëresha e Danimarkës Margaret II, e cila largohet sot nga froni në moshën 83-vjeçare, ka mandatin më të gjatë në mesin e sundimtarëve evropianë dhe është mbretëresha e fundit pas vdekjes së Elizabeth II të Britanisë. Artistja dhe duhanpirësja e rëndë modernizoi mbretërinë gjatë gjysmëshekullit të saj në fron.

Ajo hipi në fron kur ishte 31 vjeçe, më 14 janar 1972, pas vdekjes së babait të saj Frederik IX.

Pikërisht 52 vjet më vonë, ajo ia dorëzon skeptrin djalit të saj të madh, princit të kurorës Frederik, pasi tronditi kombin në natën e Vitit të Ri duke shpallur abdikimin e saj për shkak të moshës së shtyrë dhe problemeve shëndetësore.

“Mbretëresha Margareta është një tregimtare shumë e mirë, kështu që ajo e tregoi vetë historinë e saj,” i tha AFP Cecilie Nielsen, një gazetare që mbulon familjen mbretërore në televizionin kombëtar DR. “Edhe për vendimin për të dhënë dorëheqjen, ajo zgjodhi një moment të përshtatshëm”, shtoi ajo.

Mbretëresha tha se operacioni i rëndë në shpinë që ajo iu nënshtrua në shkurt 2023 “krijoi mendime” për t’u larguar. Edhe pas abdikimit, ajo do të quhet Mbretëresha Margaret.

Ajo mori emrin Margareta II. për nder të Margret I., e cila sundoi Danimarkën nga 1375 deri në 1412, megjithëse zyrtarisht nuk kishte titullin mbretëreshë. Në kohën e ngjitjes së Margaretës në fron, vetëm 45 për qind e danezëve ishin në favor të mbretërisë dhe shumica mendonin se ajo nuk kishte vend në një demokraci moderne.

Megjithatë, krenare dhe elegante Margaret II. ajo arriti të qëndronte larg skandaleve dhe të modernizonte institucionin e mbretërimit, duke lejuar dy djemtë e saj të martoheshin me njerëzit e thjeshtë dhe duke kufizuar privilegjet mbretërore.

Sot, familja mbretërore daneze është ndër më të njohurat në botë dhe gëzon mbështetjen e më shumë se 80 për qind të danezëve. Margaret është mbretëresha e vetme në fuqi në Evropë, por katër vende, Belgjika, Holanda, Spanja dhe Suedia, kanë trashëgimtare femra të fronit.

Familja dhe njerëzit i dhanë pseudonimin Daisy dhe për vite me radhë ajo këmbënguli se nuk do të tërhiqej kurrë. Ajo e konfirmoi këtë në një intervistë para vizitës së saj në Kroaci në vitin 2014. “Do të qëndroj në fron deri në frymën time të fundit”, tha ajo.

Në moshën 82-vjeçare, ajo u pa duke u argëtuar në parkun e famshëm argëtues Tivoli në Kopenhagë, me një kapelë të fiksuar fort në kokë. Por edhe në një jetë të tillë kishte pengesa.

Burri i saj, një princ Henrik me origjinë franceze, ishte i njohur për zhurmën e tij dhe shpërthimet e shpeshta të zemërimit. Ai ka shprehur vazhdimisht zhgënjimin e tij që nuk mori kurrë titullin mbret pasi gruaja e tij u bë mbretëreshë.

Në vitin 2002, ai u bë tituj kur u arratis në kështjellën e tij në Francën jugore, duke u ankuar se nuk i ishte treguar mjaftueshëm respekt në Danimarkë. Më vonë ai deklaroi se nuk donte të varrosej pranë gruas së tij, sepse nuk kishte qenë kurrë i barabartë me të në jetën e tij.

Henrik vdiq në shkurt 2018, pesë muaj pasi u diagnostikua me çmenduri. Margaret tregoi të njëjtën qëndrueshmëri në një grindje të profilit të lartë me djalin e saj më të vogël, Princin Joachim, pasi ajo hoqi katër fëmijët e tij nga titujt e tyre princëror në vitin 2022 në një përpjekje për të kufizuar privilegjet mbretërore.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu