Ballina Europë Mediat zvicerane: Skandal në Serbi me një ndërtesë e bombarduar nga NATO-...

Mediat zvicerane: Skandal në Serbi me një ndërtesë e bombarduar nga NATO- Një dhuratë e bukur për “klanin Trump” , nje projekt i dyshimtë edhe ne Shqipëri

14
0

Është një ndërtesë e shkatërruar në zemër të Beogradit. Ish selia e Shtabit të Përgjithshëm të Jugosllavisë, e bombarduar nga NATO 25 vjet më parë, mund të rilindë në formën e një hoteli luksoz të financuar nga familja Trump – për pakënaqësinë e beogradasve, raporton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, duke ju referuar mediave helvetike.

25 vjet më parë në Beograd, NATO bombardoi selinë e Shtabit të Përgjithshëm të Jugosllavisë. Sot, klani Trump shpreson ta shndërrojë këtë ndërtesë gjysmë të shkatërruar dhe të braktisur në një hotel luksoz. Një nismë që nuk u pëlqen banorëve të kryeqytetit serb.

Sipas informacionit të një deputeti të opozitës dhe një hetimi të gjatë nga New York Times, qeveria serbe planifikon t’ia lëshojë ndërtesën dhe tokën për një periudhë 99-vjeçare – dhe pa pagesë – një kompanie në pronësi të Jared Kushner, djalit të saj. -ligj dhe ish-këshilltar i Shtëpisë së Bardhë i ish-presidentit amerikan Donald Trump.

Në mes të marsit, Jared Kushner konfirmoi një projekt investimi në pasuri të paluajtshme luksoze në Serbi dhe Shqipëri

Tema është e ndjeshme në Serbi pasi përfshin shitjen e një ndërtese që në 25 vjet është bërë emblema e fushatës ajrore të NATO-s, e udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara dhe e nisur për t’i dhënë fund luftës në Kosovë.

Bombardimet filluan më 24 mars 1999 – pa miratimin e Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe ndërhyrja përfundoi në qershor me tërheqjen e forcave serbe nga Kosova, duke i dhënë fund një konflikti me më shumë se 13,000 të vdekur, shkruan Blick, citon gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

«Të lëmë kështu për 200 vjet të tjera nuk është në të vërtetë një zgjidhje» pranon Srdja Nikolic, një gazetare në pension, « por unë jam kundër idesë për t’i bërë dhuratë dikujt – veçanërisht atyre që kanë qenë në iniciativë. të asaj që ndodhi.

«Dëshmi e shkatërrimit të së drejtës ndërkombëtare»

E shkatërruar nga bombat, ndërtesa e ndërtuar në vitin 1965 u shpall « pronë kulturore » e mbrojtur në vitin 2005 nga qeveria serbe. Megjithatë, qeveria serbe nuk e ka mohuar ekzistencën e projektit – pa komentuar modalitetet.

Sipas planeve të zbuluara, ajo do të zëvendësohej nga tre kulla të mëdha xhami të vendosura pak metra larg ministrive serbe të Mbrojtjes dhe të Punëve të Jashtme.

Kjo ndërtesë e rrënuar “është dëshmi e shkatërrimit të së drejtës ndërkombëtare”, shton Srdja Nikolic, “e shkatërruar në vitin 1999 nga shkelja e Kartës së Kombeve të Bashkuara, me justifikime të rreme (…) Unë jam kundër idesë që qeveria serbe e jep këtë. si dhuratë për dikë”.

Edhe në rrënoja, ndërtesa « përfaqëson luftën tonë, një periudhë të vështirë që kaluam dhe nga e cila dolëm fitimtarë, » shpjegon Sanja Handzic, një teknik stomatologjike 28-vjeçare.

«Më mirë t’ia jepni Rusisë»

Jasminka Avramoviç, 66 vjeç, kujton saktësisht ditën kur ndërtesa u godit nga një prej bombave. “Kam lindur në rrethin e Senxhakut, këtu afër. Kur ata bombarduan këtu, erdha në rrugën afër Sarajevës për të mbledhur copa xhami. Këto copa xhami i kam ende si kujtim. Ishte një fatkeqësi. Këto nuk janë kujtime të mira”, thotë ajo.

“Duhet ta rindërtojmë, është e shëmtuar”, shton pensionistja, “por çfarë ideje madhështore t’ua japim tokën amerikanëve!”, tallet ajo menjëherë. “Ata nuk janë vërtet miqtë tanë. Unë nuk do t’u jepja atyre këtë. Nëse duhet t’i jepet, atëherë duhet t’i jepet Rusisë.

Kujtimi i bombardimeve të NATO-s është kudo në Serbi. Një çerek shekulli më vonë, pakënaqësia kundër organizatës është ende e fortë në Serbi, ku abuzimet e grupeve të armatosura serbe shpesh minimizohen.

Një detyrë për të kujtuar

Numri i viktimave civile nga njëmbëdhjetë javët e bombardimeve nuk është përcaktuar kurrë përfundimisht. Shifrat variojnë nga 500 vdekje, sipas OJQ-së Human Rights Watch, në 2,500 sipas zyrtarëve serbë.

“Kujtimi i këtyre viteve 1990 është i pakëndshëm,” shpjegon Zoran Stosic, 83 vjeç, “por ne duhet t’i lëmë këto ndërtesa ashtu siç janë në mënyrë që të na kujtojnë këtë periudhë të pakëndshme. Ne nuk duhet të kujtojmë vetëm gjërat e bukura.”

Për të, më shumë se një hotel luksoz, duhet të bëhet një vend kujtimi: “Këto ndërtesa duhet t’i ruajmë, t’i konservojmë dhe t’i bëjmë muze. Për të na kujtuar rëndësinë e paqes, se këto gjëra nuk duhet të ndodhin më.”