Ballina Lifestyle Frazat që gratë e forta përdorin për të vendosur kufij në një...

Frazat që gratë e forta përdorin për të vendosur kufij në një marrëdhënie

46
0

Ndërtimi dhe ruajtja e kufijve të shëndetshëm është jetike për shëndetin tonë mendor. Kjo nuk do të thotë se nuk do t’ju bëjë të ndiheni të çuditshëm dhe madje pak më tepër ndonjëherë, por kjo ndodh sepse shumica prej nesh u rritën të besonin se çdo lloj kujdesi për veten është egoist. Dhe nuk është e lehtë të shuash atë zë të brendshëm, por ia vlen koha dhe mundi për ta bërë këtë.

Kjo frikë është e kuptueshme, veçanërisht nëse prisni një shtyrje nga njerëzit tuaj, por është thelbësore për mirëqenien tuaj të vendosni kufij. Të mësosh se si të vendosësh kufij është një formë e kujdesit për veten. Pa kufij, mund të ndiheni të përfituar ose të imponuar. Për të shmangur këtë, ju po i jepni përparësi rehatisë suaj mbi komoditetin e të tjerëve, dhe kjo është më shumë se në rregull për ta bërë.

Ruajtja e një hapësire të shëndetshme emocionale është thelbësore për mirëqenien tuaj mendore. Përdorimi i këtyre frazave do t’ju ndihmojë të vendosni kufij me partnerin, miqtë, kolegët dhe madje edhe të huajt. Këtu janë disa fraza që mund të përdorni për të vendosur dhe forcuar kufijtë tuaj në një marrëdhënie.

“Jo”

Kjo fjalë e thjeshtë e vogël me dy shkronja është mbreti i padiskutueshëm i shënuesve të kufirit. Dhe mbani mend se “jo” është një fjali e plotë. “Jo” është përgjigja juaj, pikë. Nuk kërkohet elaborim. Është e rëndësishme të refuzoni gjërat që nuk përputhen me vlerat tuaja, ose që ju mungon koha ose energjia për t’u marrë me to. Të mësosh se si të thuash jo mund t’ju ndihmojë të shmangni ndjenjën e pakënaqësisë dhe të mbani një ekuilibër të shëndetshëm në të gjitha marrëdhëniet tuaja. Mësoni të thoni jo dhe thoni lamtumirë përfshirjes në aktivitete që nuk ju pëlqejnë, si huazimi i parave për njerëzit që nuk ju kthejnë mbrapsht, duke shpenzuar më shumë seç duhet në të vërtetë për gjëra që nuk keni dashur t’i bëni në fillim, dhe vendet e shkuara që e bëjnë ecjen me qymyr të nxehtë të duket si një kohë e mirë.

“Le të biem dakord të mos pajtohemi”

Vjen një moment në çdo debat të gjatë dhe të zgjatur që thjesht duhet të pranoni se asnjëra palë nuk po lëkundet dhe çdo rrugë e mesme do të mbetet një territor i paeksploruar. Jeta është shumë e shkurtër për të shkatërruar një të keqe, duke u përpjekur të lëvizni një forcë të palëvizshme. Duke qenë një forcë e palëvizshme për disa çështje, e di saktësisht se sa e kotë është kjo.

“Le të bëjmë një pushim dhe të kthehemi tek kjo”

Durimi juaj është i qëlluar, të paktën për momentin. Ju keni dy zgjedhje. Ju mund ose: Përshkallëzoni situatën dhe refuzoni të pranoni se thjesht nuk po arrini askund, ose merrni  vendimin e vetëdijshëm për të mbështetur përkohësisht çështjen në mënyrë që të dyja palët të mund të ndalojnë dhe të reflektojnë. Nëse të dy jeni të bllokuar dhe është thelbësore që të arrini një lloj kompromisi, do t’ju duhet të jeni të guximshëm. Zgjidhja e partnerit tuaj është që ju thjesht të dorëzoheni. Ju ndiheni pothuajse në të njëjtën mënyrë, vetëm se partneri juaj tund flamurin e bardhë në mendjen tuaj. Është e qartë se të dy keni punë për të bërë. Përpiquni të arrini një marrëveshje të pranueshme reciprokisht në mirëbesim. Jini gati të jepni disa centimetra për të fituar përfundimisht disa metra.

“Nuk jam i detyruar t’i shpjegohem askujt”

Pavarësisht se si e ndani atë, nuk është më pak e vërtetë. Ju jeni një i rritur, dhe për këtë arsye jeni përgjegjës vetëm për veten tuaj.

“Më keni dhënë shumë ushqim për të menduar. Faleminderit.”

Kjo tingëllon shumë më bukur se “të lutem, të lutem, të lutem ndalo së foluri para se të filloj të bërtas”, apo jo? Do të më duhej të bëja një përpjekje të përbashkët për të mos lejuar që asnjë sarkazëm të rrëshqasë, por ky është një problem “i imi”. Sepse nëse mund ta nxirrni atë, dhe me një buzëqeshje të ngrohtë jo më pak, ju e keni krijuar veten të përsosur. Ju keni shfaqur mirënjohje dhe respekt. Mirënjohje dhe respekt i pasinqertë, i dhënë, por ndonjëherë kërkohet. Dhe nëse kjo do të thotë të ruash paqen tënde të fituar me vështirësi, patjetër që kërkohet.

“Po flas”

Është e shëmtuar të thuash të dukshmen, por kur dikush insiston të të ndërpresë ose të flasë për ty, nuk ke zgjidhje. Nëse nuk keni kryer një soliloku dhe ata thjesht po përpiqen të marrin një fjalë në mënyrë të përsosur, është krejtësisht e përshtatshme që diplomatikisht t’i tregoni të dashurit tuaj që të ketë parasysh sjelljet e tyre dhe të presë që radha e tij për të folur. Dhe nëse ju jepet mundësia t’u kujtoni atyre se si të përdorin zërat e tyre të brendshëm, padyshim hidhuni në të.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu