Ballina Editorial Si duhen kuptuar mesazhet politike e publike të Lulzim Bashës?

Si duhen kuptuar mesazhet politike e publike të Lulzim Bashës?

57
0

Nga Skender Kapiti 

Basha kishte dhe ka besim te e vërteta, te drejtësia, te SPAK, te Vetting-u dhe te aleatët e mëdhenj te shqiptarëve, te SHBA,  BE dhe te Britania e Madhe, besim që përputhet me të duhurën, pashmangshmërinë  dhe me domosdoshmërinë për ndryshimin.

Shqipëria tashme dihet se është në udhëkryq prej 30 vitesh të këtij tranzicioni për shkak se Shqipërinë e kanë drejtuar elitat dështake si ajo politike, juridike, shoqërore e mediatike të cilat kanë funksionuar në marrëdhënie simbioze e bashkëveprimi korruptiv, hajnije dhe kundër demokracisë , integrimit dhe kundër interesave kombëtare.

E ndodhur në këto kushte dhe për ta nxjerrë Shqipërinë nga ky batak korruptiv, dështak e të falimentuar, SHBA-të e detyruan politikën shqiptare për të miratuar reformën e VETTING-ut, atë të drejtësisë së re, strukturën antikorrupsion të SPAK-ut.

Kjo i dha mundësi që edhe politika, pra jo vetëm drejtësia por që edhe politika të pastrohej dhe Shqipëria të cmontonte sistemin politiko-korruptiv, që Shqipëria të ndahen nga tranzicioni.

Në këndvështrimin tim kritik dhe analitik nisur nga ajo e një analitike sa me reale, logjike, e paanshm, dhe e pavarur vlerësoj se Lulzim Basha ishte politikani gë kishte vizionin modern të ndryshimit. Basha doli guximshëm kundër atij sistemi të kalbur korrupsioni të politikës së vjetër  të cilën ai e identifikoi dhe e etiketoi shumë sakt si “Trekëndëshi i Bermudës”.

Pra ky duhet kuptuar publikisht si mesazhi kryesor i kryetarit të Partisë Demokratike, Lulzim Basha.

Dhe kjo është edhe arësyeja kryesore se përse Foltorja, Rilindja Socialste dhe LSI në aleancë me intelektualizmin negativ e korruptiv, me mediat mercenare dhe oligarkinë iu kundërvunë Bashës.

Mesazhi tjetër i Bashës është se në funksion të këtij vizioni kryesor të tij, ai porosit dhe mbështet fuqishëm reformën në drejtësi, sundimin e ligjit dhe barazinë para tij. Ai jep mesazhin për mbështetjen e SPAK-ut dhe për Vetting-un e politikës për clirimin e saj nga autokracia e korrupsioni dhe për funksionimin e demokracitetit politik të brëndshëm të partive politike.

Basha jep mesazhin dhe kërkon reformimin e reformës zgjedhore  në mënyrë që deputetët t’i zgjedh antarësia e partive dhe demokracia e tyre dhe jo kryetari dhe as  elita korruptive partizane.

Mesazhi tjetër i Bashës është euroatllantizmi , që do të thotë se PD-ja është aleat dhe partner besnik i SHBA-ve, BE-së dhe Britanisë së Madhe. Këto duhen kuptuar se janë mesazhet e kryetarit të PD-së, Lulzim Basha.

Basha ka dhe ofron modelin e një politikani e shtetari modern i cili edhe kur “ heshtëte”,heshtja e tij në faktë fliste shumë përballë një llafollogjije corrollepsëse, të zhurmshe dhe të dështuar të plitikës dështake të vjetër.  Edhe kur dukej sikur  mungontëte,ose kur tërhiqej  pëkohësisht ,kjo ishte taktikë politike  për ta lënë të “lirë” vetëbajatjen dhe vetëkonsunmimin  publik të politikës së vjetër  dhe të alibirave, retorikave dhe të mashtrimeëve  të qeveritarëve, pushtetarëve dhe shtetarëve të politikës së vjetër, të llapazanisë mediatike të tyre.

Basha duke parë se politika e vjetër kishte kapur drejtësinë, mediat dhe madje edhe shoqërinë, Basha besimin më të madh për ndryshimin e kishte se koha shpejt do ta konsumonte të vjetrën dhe do ta nxirrte jashtë mode, Basha kishte dhe ka besimin te e vërteta , te drejtësia, te SPAK , te Vetting-u dhe te aleatët e mëdhenj shqiptarëve, te  SHBA dhe BE, besim që përputhet  me të duhurën, pashmangshmërinë  dhe me domosdoshmërinë për ndryshimin.

Basha ka edhe një meritë tjetër të madhe : atë të një politikani  të maturisë, tolerancës, pjekurisë, debatit  dhe të kulturës patriotike e demokratike moderne ,gjë e cila është tërësisht në antitezë me kulturën politike të vjetër të injorancës, egoizmit politik negativ e denigrues, konfliktualitetit, percarjes, arrogancës, shpifjeve, alibive dhe akuzave të rrejshme deri edhe me fjalor e fjale fyese sharjeje e denigrimi. Ftoj rininë, itelektualizmin dhe mediatikët e guximshëm që të mos rrinë indiferent,por të angazhohen në një debat publik për mbështetjen e SPAK-ut dhe të politikës së ndryshimit të Bashës dhe të PD-së.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu