Ballina Kuriozitete Japonia synon të shkatërrojë mbeturinat hapësinore duke përdorur laser në Tokë

Japonia synon të shkatërrojë mbeturinat hapësinore duke përdorur laser në Tokë

63
0

Startup EX-Fusion, me qendër në Osaka dhe Japoni, synon të zhvillojë një sistem laser që do të përdoret për të shkatërruar mbeturinat hapësinore nga sipërfaqja e Tokës. Kjo qasje inovative mund të bëhet një mënyrë e vlefshme për të “pastruar” hapësirën gjithnjë e më të mbingarkuar rreth planetit tonë.

Mbetjet hapësinore janë objekte jofunksionale të krijuara nga njeriu në orbitën e Tokës. Kjo përfshin satelitët e vjetër, si dhe fazat e harxhuara të raketave. Të gjitha këto fragmente të madhësive të ndryshme paraqesin rrezik përplasjeje për anijen operative dhe Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Edhe mbeturinat e vogla sa disa milimetra mund të shkaktojnë probleme kur godasin satelitët funksionalë dhe anijen kozmike.

Si rezultat, nevoja për të gjurmuar dhe hequr pjesë më të vogla të mbeturinave hapësinore rritet me rritjen e aktiviteteve njerëzore të lidhura me hapësirën. Për shembull, Nikkei Asia raporton se startupi Astroscale Holdings nga Tokio planifikon të lëshojë një satelit të veçantë për të hequr pjesë relativisht të mëdha të mbeturinave hapësinore. Kompania japoneze, Sky Perfect JSAT po punon me Riken dhe partnerë të tjerë për të zhvilluar laser të montuar në satelitë, të cilët ridrejtojnë mbeturinat hapësinore në atmosferën e Tokës, ku më pas digjen.

EX-Fusion dallohet në atë që merr një qasje të bazuar në Tokë dhe synon të përdorë arsenalin e teknologjisë laser të zhvilluar fillimisht në ndjekjen e fuqisë së shkrirjes. Në tetor, EX-Fusion nënshkroi një memorandum mirëkuptimi me kompaninë australiane EOS Space Systems, e cila zotëron teknologjinë për zbulimin e mbeturinave hapësinore. EX-Fusion ka njoftuar planet për të instaluar një sistem të fuqishëm laser në observatorin EOS Space pranë Canberras, Australi.

Faza fillestare e këtij projekti do të përfshijë vendosjen e teknologjisë laser për të gjurmuar mbeturinat hapësinore me madhësi më të vogël se 10 centimetra. Kjo madhësi e mbeturinave është sfiduese për shënjestrimin me laser nga Toka. Gjatë fazës së dytë, EX-Fusion dhe EOS Space do të përdorin rreze laser nga sipërfaqja për të hequr mbeturinat hapësinore.

Metoda përfshin shkrepjen e një laseri me ndërprerje në drejtim të kundërt të mbeturinave për ta ngadalësuar atë. Ky reduktim i shpejtësisë orbitale, në teori, duhet të çojë në hyrjen e mbeturinave në atmosferën e Tokës, ku do të digjen. Grupi EOS Space aktualisht furnizon sisteme të armëve laser për shkatërrimin e dronëve, por laserët me fuqi të lartë kanë edhe aplikime të tjera.

Zëvendëspresidenti Ekzekutiv i EOS Space, James Bennett, tha se laserët e krijuar për të hequr mbeturinat hapësinore nuk janë të njëjta me laserët e krijuar si armë. Armët aktuale laser për prerjen, saldimin e metaleve dhe shkatërrimin e dronëve duke “shpirë” vazhdimisht nxehtësi.

Metoda e EX-Fusion do të përdorë laser pulsues DPSS për të aplikuar forcë ndaj mbeturinave që lëvizin shpejt, duke i ndaluar ato si një frenim.

“Fuqia e laserit për shkatërrimin e mbeturinave hapësinore është një renditje e madhësisë më e ulët se ajo e shkrirjes bërthamore, por ato ndajnë sfida teknike siç është drejtimi përmes pasqyrave speciale”, tha drejtori i kompanisë Kazuki Matsuo.

EX-Fusion planifikon të “rrezuar” mbeturinat hapësinore nga Toka, por përballet me vështirësi zhvillimi që lidhen me saktësinë dhe fuqinë. Megjithatë, ajo ka ende avantazhin se mirëmbajtja dhe përmirësimet mund të bëhen në Tokë. Teknologjia mund të përdoret së bashku me shërbime të tjera të heqjes së mbeturinave hapësinore, të cilat do të ofrohen nga kompani të tilla si Astroscale.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu