Ballina Kulturë Autorja e “Harry Potter” i shpëton burgut edhe këtë herë

Autorja e “Harry Potter” i shpëton burgut edhe këtë herë

16
0

Autoritetet deklaruan se autorja e “Harry Potter”, Joanne Rowling, nuk e ka shkelur ligjin me postimet në Twitter që kritikojnë ligjin e ri të Skocisë për gjuhën e urrejtjes dhe duke iu referuar grave transgjinore si burra.

Duke reaguar ndaj lajmit, Rowling postoi në X: “Shpresoj se çdo grua në Skoci që dëshiron të flasë për realitetin dhe rëndësinë e ‘seksit biologjik’ do të qetësohet nga ky njoftim dhe besoj se të gjitha gratë – pavarësisht nga profili apo mundësitë financiare – do të trajtohen në mënyrë të barabartë sipas ligjit”.

Rowling kundërshtoi ligjin, i cili hyri në fuqi të hënën më 1 prill dhe e bën të paligjshme nxitjen e urrejtjes në bazë të karakteristikave të tilla si mosha, feja, orientimi seksual dhe identiteti.

Ylli i famshëm është ndër kritikët që thonë se legjislacioni mund të përdoret për të heshtur të ashtuquajturat feministe, të cilat argumentojnë se të drejtat për gratë trans nuk duhet të vijnë në kurriz të atyre që lindin biologjikisht femra.

Në një seri të gjatë postimesh në X, ajo iu referua disa grave trans si burra. Keq-bërja e gjinisë mund të jetë një shkelje sipas ligjit të ri, në disa rrethana.

Aktorja postoi se “nëse ajo që kam shkruar këtu kualifikohet si shkelje sipas kushteve të aktit të ri, mezi pres të arrestohem”.

“Liria e fjalës dhe besimit janë në fund në Skoci nëse përshkrimi i saktë i ‘seksit biologjik’ konsiderohet kriminal”, tha ajo.

Policia në Skoci tha se forca kishte marrë ankesa, por se “komentet nuk vlerësohen si kriminale dhe nuk do të ndërmerren veprime të mëtejshme”.

Qeveria gjysmë autonome e Skocisë thotë se legjislacioni i ri – i njohur si Akti i Krimit të Urrejtjes dhe Rendit Publik (Skoci) – do të ndihmojë në trajtimin e urrejtjes dhe abuzimit.