Ballina Rajoni Serbia shtet gjenocidal/ Daçiç reagon pas miratimit të rezolutës për Srebenicën

Serbia shtet gjenocidal/ Daçiç reagon pas miratimit të rezolutës për Srebenicën

26
0

Zëvendëskryeministri dhe ministri i Brendshëm, Ivica Daçiç tha sot se shumë vende, kur votuan për rezolutën për Srebrenicën në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, e kuptuan se nuk bëhej fjalë fare për krime, as për shqetësim për myslimanët apo boshnjakët, por se kishte të bënte me politizimin e çështjes.

“Ky është thelbi se përse ka një numër kaq të vogël votash për rezolutën. Kur them kaq i vogël, kam parasysh numrin që ata prisnin. Ata kishin të bënin me faktin se tashmë kanë siguruar dy të tretat e atyre që do të votonte pro, gjë që mund të ishte e vërtetë në momente derisa Serbia t’i bashkohej të gjithë aksionit”, tha Daçiç.

I pyetur se pse po ndodh kjo tani, gati 30 vjet më vonë, Daçiç tha se nuk kanë arritur ta fusin në arkivin ligjor të Kombeve të Bashkuara, pasi janë përpjekur ta bëjnë këtë përmes Këshillit të Sigurimit dhe kanë dështuar.

“Rusia vuri veton dhe prandaj shkuan në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së se ju nuk keni të drejtën e vetos. Po kështu, kjo pikë përcaktohet si një kulturë paqeje. Pra, nuk është një pikë nën të cilën dy të tretat shumica do të votohej, por një shumicë e thjeshtë. Edhe pse Karta e OKB-së flet për çështjet e rëndësishme që votohen me një shumicë prej dy të tretash, dikush gjykoi se kjo nuk është një çështje e rëndësishme, pse a po diskutohet fare tani”, tha Daçiç.

Daçiq vlerësoi se rezoluta për Srebrenicën ishte e paligjshme në dy raste.