Ballina Kulturë ​Rituale nga koha romake, mbahet Festivali i Fitores së Rishfaqjeve Historike në...

​Rituale nga koha romake, mbahet Festivali i Fitores së Rishfaqjeve Historike në Bullgari

24
0

Festivali i 7-të Nike: The Game dhe The Victory of Historical Reenacts u zhvillua të shtunën në rezervatin kombëtar historik dhe arkeologjik Nicopolis ad Istrum pranë fshatit Nikyup në Veliko Tarnovo.

Veprimtaria shfaqi rituale nga koha romake, lojëra gladiatorësh, demonstrata ushtarake, modë antike, zanate antike, kuzhinë, muzikë dhe poezi antike Grupe të rishfaqjes nga Bullgaria, Austria, Gjermania, Hungaria, Rumania dhe Sllovakia, zejtarë dhe reenaktorë të pavarur nga i gjithë vendi mori pjesë. Morën pjesë edhe dyshja muzikore KsANA.

Vizitorët mësuan për të kaluarën e lashtë të Nicopolis ad Istrum, e ngritur nga perandori Trajan në vitin 102 pas Krishtit për të përkujtuar fitoren e tij mbi dakët. Festivali popullarizoi mënyrën e jetesës së njerëzve në lashtësi dhe i njohu të ftuarit me trashëgiminë historike dhe kulturore të trojeve lokale, gjithashtu u rikrijuan skena nga përditshmëria e romakëve dhe gotëve që jetonin në këto vende 1700 vjet më parë.

Ky është festivali i parë antik i vonë i këtij lloji, i cili që nga viti 2016 ka promovuar trashëgiminë e pasur kulturore dhe historike të Nicopolis ad Istrum, tha Vladimir Popov, kreu i Shoqatës Mos Maiorum Ulpiae Serdicae për Rindërtimet Antike, e cila është një nga kryesoret. organizatorët e festivalit, së bashku me Muzeun Historik Rajonal të Veliko Tërnovos, Bashkinë e Nikyup-it dhe Shoqatën “E ardhmja për Nikyup”, me mbështetjen e Komunës së Veliko Tërnovës.

Drejtori i Muzeut Historik Rajonal të Veliko Tarnovo, Dr. Ivan Tsrov përshëndeti qindra të ftuarit, së bashku me arkeologun Kalin Chakarov, i cili është përgjegjës për vendndodhjen Nicopolis ad Istrum.

Kryetarja e bashkisë së Nikyup-it, Yordanka Atanasova, e cila inicioi krijimin e festivalit, ndau gëzimin dhe kënaqësinë e saj për BTA që kjo ide fillimisht e brishtë e vitit 2016 është kthyer në një festival të themeluar, të kërkuar, të famshëm dhe të vizituar nga njerëz që vlerësojnë historinë. Ajo shtoi se ngjarja e zhvilluar është pjesë e Kalendarit kulturor të Komunës së Veliko Tërnovës dhe tashmë është bërë traditë.

Suvenire dhe kopje të artefakteve të lashta u ofruan në rrugën kryesore të artizanatit të rregulluar posaçërisht për festivalin, u shfaqën gjithashtu aftësi të qenësishme për mjeshtrit e lashtë, duke përfshirë vepra artizanale me lëkurë, metal si dhe kocka kafshësh, qeramikë të lashtë shtëpiake, armatime dhe më shumë.

Stefan dhe Petar Stefanovi nga Veliko Tarnovo demonstruan një model të një pompe uji të bërë sipas vizatimeve të përfshira në veprat e shpikësit, fizikanit dhe matematikanit të lashtë grek Heron, një armë e ngjashme me një hark dhe e përdorur kryesisht për gjueti dhe argëtim, një orë diellore të lashtë dhe rindërtime të tjera të artefakteve nga antikiteti.

Emil Marinov nga Shumen prezantoi armatim, pajisje, bizhuteri dhe produkte të tjera metalike dhe demonstroi falsifikimin e gjallë të byzylykëve prej tunxhi.

Ivan Tsankov ekspozoi kopje antike prej balte të llambave nga koha romake, tavolina rituale neolitike, idhuj nga antikiteti dhe sende të tjera.

Georgi Genov ka rreth tetë vjet që merret me arkeologjinë eksperimentale. Ai nxjerr argjilën, teston depozita të ndryshme dhe ndërton enë me dorë, më pas i pjek në zjarr të hapur ose në një gropë. Qeramika e lëmuar është e preferuara e tij dhe në stendën e tij ai shfaqte qeramikë të zezë, qeramikën më luksoze për trakët. Ngjyra arrihej duke pirë duhan gjatë shkrepjes. Genov pëlqen të eksperimentojë me qeramikë nga periudha të ndryshme historike.

Rositsa Marinova nga Qendra ALOS për Edukim Informal dhe Aktivitete Kulturore prezantoi rishfaqje të lojërave në tavolinë të luajtura gjatë Antikitetit dhe Mesjetës në Bullgari. Me ndihmën e arkeologëve dhe historianëve nga 10 muzetë në vend, Qendra ka studiuar dëshmi të lojës romake të Rota, një lojë e lashtë nga Mesdheu, Damë, një lojë me zare dhe të tjera, disa prej të cilave u gjetën të vizatuara në kala. muret e Pliskës dhe Presllavit, në stolin përballë Manastirit të Shkëmbit në rajonin e Silistës, në Përperikon dhe rajone të ndryshme të vendit.