Ballina Europë Gati 20,000 mercenarë të Wagner-it vdiqën duke marrë Bakhmutin, konfirmon hetimi i...

Gati 20,000 mercenarë të Wagner-it vdiqën duke marrë Bakhmutin, konfirmon hetimi i medias

24
0

Gati 20,000 mercenarë rusë vdiqën duke luftuar për grupin Wagner gjatë Betejës së Bakhmutit, ka gjetur një hetim nga BBC Rusia dhe Mediazona i publikuar më 10 qershor.

Mediat morën dokumente menjëherë pas vdekjes së themeluesit të grupit, Yevgeny Prigozhin në gusht 2023, duke detajuar pagesat pas vdekjes për të afërmit e atyre që u vranë duke luftuar në Ukrainë midis janarit 2022 dhe gushtit 2023.

“Ky dokument përmban më shumë se 20,000 emra të të vrarëve,” shkruan Mediazona, duke shtuar: “Shumica e Wagneritëve vdiqën në ‘Mullirin e mishit Bakhmut’ – më shumë se 19,500 njerëz.”

Numrat konfirmojnë afërsisht numrin e pretenduar nga vetë Prigozhin në maj 2023, kur ai tha se kishte humbur më shumë se 20,000 burra në luftën për qytetin.

Wagner i Prigozhin filloi të sillte dhjetëra mijëra të dënuar nga burgjet e Rusisë në radhët e saj, përfshirë ata të dënuar për përdhunim dhe vrasje, gjatë përpjekjes kryesore të rekrutimit të grupit në fund të vitit 2022.

Të përdorur në kombinim me njësitë më profesionale dhe më me përvojë të Wagner, të burgosurit rezultuan të ishin shumë efektivë si një forcë sulmuese e shpenzueshme.

Suksesi i tyre kryesor ishte kapja e Bakhmut, një qytet në Donetsk Oblast tani i rrafshuar me tokë, në maj 2023 pas një beteje mujore.

Raporti zbuloi gjithashtu se 17,000 nga të vrarët ishin ish të burgosur, të falur nga presidenti rus Vladimir Putin në këmbim të nisjes për në front.

Duke përdorur numrat e identifikimit të të vrarëve, gazetarët ishin gjithashtu në gjendje të përcaktonin se të paktën 48,000 të burgosur luftuan për Wagnerin gjatë kësaj kohe.