Ballina Bota Vetëm një vend në botë është më konkurrues se Zvicra

Vetëm një vend në botë është më konkurrues se Zvicra

22
0

Zvicra është nënkampione. Jo në Kampionatin Europian të Futbollit (çka nuk është, mund të bëhet!), por në renditjen globale të vendeve më konkurruese. Kjo renditje botohet një herë në vit nga Instituti i njohur i Menaxhimit IMD në Lozanë.

Në botimin më të ri, Zvicra përmirësohet, duke kaluar nga vendi i tretë i vitit të kaluar në vendin e dytë. Vetëm një vend është më mirë: Singapori. Përveç Singaporit dhe Zvicrës, në podium qëndron edhe Danimarka.

Top 20 vendet më konkurruese:

Singapori

Zvicra

Danimarka

Irlanda

Hong Kongu

Suedia

Emiratet e Bashkuara Arabe

Taiwani

Holanda

Norvegjia

Katari

SHBA

Australia

Kina

Finlanda

Arabia Saudite

Islanda

Belgjika

Kanada

Koreja e Jugut

Imazhi i mirë i Zvicrës – pavarësisht nga mbyllja e CS

Renditja vlerëson 67 vende dhe shqyrton katër tregues me faktorë të ndryshëm nënfaktorësh: performanca ekonomike, efikasiteti i qeverisë, efikasiteti i bizneseve dhe infrastruktura.

Në dy nga katër treguesit, Zvicra renditet në vendin e parë, përkatësisht në efikasitetin e qeverisë dhe infrastrukturës. Në këtë na ndihmojnë stabiliteti politik, sistemi arsimor dhe cilësia e lartë e jetës. Edhe sistemi i mësimit profesional zviceran dhe peizazhi i fortë i NVM-ve peshojnë pozitivisht në vlerësim.

Zvicra gjithashtu merr nota të larta për reputacionin ndërkombëtar – pas përfundimit të Credit Suisse nuk është e vetëkuptueshme. “Mënyra se si Zvicra zgjidhi krizën e CS tregoi botës: Ajo mund t’ia dalë,” lavdëron Arturo Bris. Ai është profesor i financave në IMD dhe drejtor i Qendrës për Konkurrencën Botërore të IMD-së, që krijon Renditjen e Konkurrencës Botërore.

Pa rritje të popullsisë nuk ka rritje ekonomike

Ndër vendet e fundit, Zvicra ndodhet në nivelin e çmimeve: Në nënfaktorin e kostos së jetesës, renditemi në vendin e 62-të nga 67. Për qiratë e zyrave në vendin e 59-të.

Një rrezik për konkurrencën e Zvicrës, Bris e sheh në rritjen e popullsisë: Shkalla e ulët e lindjeve në Zvicër frenon rritjen. “Për të mbetur konkurrues, duhet të tërheqim më shumë fuqi punëtore,” thotë Bris. “Në Lindjen e Mesme dhe Afrikë popullsia po rritet. Këta njerëz duhet t’i tërheqim për të parandaluar një tkurrje të popullsisë punëtore në Zvicër.”

Bris është i vetëdijshëm se kjo është një kërkesë politikisht delikate. SVP zhvilloi një fushatë zgjedhore të suksesshme vitin e kaluar me ndjenjën kundër “Zvicrës 10-milionëshe”, dhe ndërkohë ka paraqitur një iniciativë popullore për këtë temë.

Zvicra nuk duhet të pushojë në vendin e saj të mirë të dytë në renditjen botërore, paralajmëron Bris. “Shumë rajone të botës janë më të shpejta, Zvicra nuk duhet të bëhet vetëkënaqur.” Vendet në zhvillim po afrohen me vendet industriale. Kina, për shembull, renditet në vendin e 14-të, Tailanda në vendin e 25-të, Indonezia në vendin e 27-të.

AI në kurriz të klimës

Përveç analizës statistikore, studimi përfshin edhe një anketë me rreth 7000 drejtues nga vendet e shqyrtuara. Të anketuarit shohin tre sfida kryesore: futjen e Inteligjencës Artificiale (AI), rrezikun e një ngadalësimi ekonomik global dhe konfliktet gjeopolitike.

Ndryshimi drejt një ekonomie neutrale ndaj klimës duket se ka kaluar në plan të dytë për menaxherët. “Kompanitë po kuptojnë se nuk mund të kenë gjithçka njëkohësisht: qëndrueshmëri, transformim dixhital, konkurrencë, rritje,” shpjegon Bris. Pra, ato bëjnë kompromise – dhe shpesh zgjedhin të sakrifikojnë qëndrueshmërinë. Për shembull, gjigandi global i konsumit Unilever së fundmi ka zbutur qëllimet e tij për reduktimin e paketimit plastik.