Ballina Lifestyle 9 flamujt e kuq që tregojnë se jeni në një lidhje me...

9 flamujt e kuq që tregojnë se jeni në një lidhje me një narcisist të fshehtë

55
0

Lundrimi në botën e marrëdhënieve shpesh mund të ndihet si një fushë e minuar. Dhe kur jeni në një marrëdhënie me një narcisist të fshehtë, mund të ndjeheni sikur po ecni vazhdimisht mbi lëvozhgat e vezëve. Një narcisist i fshehtë nuk tregon domosdoshmërisht ngjyrën e vërtetë përpara.

Ata janë dinakë dhe po aq delikatë, duke e bërë edhe më të ndërlikuar të dallosh shenjat. Gjëja e të qenët në një marrëdhënie me një narcisist të fshehtë është se nuk është gjithmonë e dukshme. Por disa flamuj të kuq mund të veprojnë si tregues. Është koha për të vënë në plan të parë mirëqenien tuaj dhe për të kuptuar shenjat.

1.Janë mjeshtra të udhëtimeve të fajit

Në fushën e marrëdhënieve, një flamur i kuq që shpesh fluturon nën radar është fajtor. Narcistët e fshehtë, me taktikat e tyre delikate të manipulimit, janë ekspertë në këtë lojë. Këta individë kanë një aftësi për t’ju bërë të ndiheni fajtorë për gjëra për të cilat as nuk duhet të kërkoni falje. Ata kanë një mënyrë për të rrotulluar situatat për ta bërë të duket sikur ju jeni gjithmonë fajtori. Një shembull klasik është kur ata ngatërrohen, por në njëfarë mënyre, përfundon të jetë faji juaj. Ose kur ata luajnë kartën e viktimës dhe ju bëjnë të ndiheni keq që nuk i përmbushni pritshmëritë e tyre jorealiste. Udhëtimet e fajit janë një taktikë manipuluese për të fituar pushtet dhe kontroll në një marrëdhënie. Dhe nëse e gjeni veten duke thënë vazhdimisht falje për gjërat që nuk keni bërë, mund të jetë koha për të rivlerësuar. Një marrëdhënie e shëndetshme nxit mirëkuptimin dhe respektin reciprok, jo fajin dhe fajin. Mbani një sy hapur për këtë flamur të kuq, pasi shpesh është një shenjë e narcizmit të fshehtë.

2.Tregojnë mungesë ndjeshmërie

Ka një kujtim nga marrëdhënia ime e kaluar që del jashtë si gishti i madh i lënduar. Sapo kisha humbur një njeri të dashur dhe po kaloja një periudhë vërtet të vështirë. Në vend që të ofronte ngushëllim ose mbështetje, partneri im dukej i largët, pothuajse i ftohtë. Në pamje të pasme, ishte një shenjë e dukshme e mungesës së ndjeshmërisë së tyre – një tipar tjetër i zakonshëm në narcisistët e fshehtë. Ata shpesh luftojnë për t’u lidhur me emocionet e të tjerëve, duke e bërë të vështirë për ta që të ofrojnë rehati ose mirëkuptim të vërtetë kur ata kanë më shumë nevojë. Në rastin tim, shkëputja emocionale ishte e vështirë të injorohej. Në vend që të më takonin me një vesh empatik dhe një shpatull për t’u mbështetur, unë u përballa me indiferencë dhe largësi. Nëse zbuloni se partneri juaj përpiqet të tregojë ndjeshmëri gjatë momenteve tuaja të nevojës, mund të jetë një flamur i kuq. Empatia është themeli i një marrëdhënieje të shëndetshme. Pa të, lidhja mund të bëhet shpejt toksike.

3.Gjithmonë duhet të kenë të drejtë

Narcistët e fshehtë priren të jenë argumentues dhe gjithmonë synojnë të dalin në krye, pavarësisht se çfarë. Ata thjesht nuk mund ta durojnë idenë e të gabuarës, qoftë edhe për çështje të parëndësishme. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit me prirje narcisiste kanë më shumë gjasa të përfshihen në debate të vazhdueshme dhe më pak të ngjarë të përdorin metoda efektive të zgjidhjes së problemeve në marrëdhëniet e tyre. Shpesh duket sikur po ecni mbi lëvozhgat e vezëve, vazhdimisht duhet të jeni të kujdesshëm për atë që thoni ose bëni për të shmangur shkaktimin e një debati. Edhe kur e dini se keni të drejtë, mund ta gjeni veten duke u tërhequr vetëm për të ruajtur paqen. Kjo nevojë e vazhdueshme që ata të kenë të drejtë me çdo kusht mund të shkatërrojë shëndetin tuaj mendor dhe lumturinë e përgjithshme në marrëdhënie. Nëse partneri juaj nuk mund ta pranojë kurrë se e ka gabim, kjo mund të jetë një shenjë e narcizmit të fshehtë.

4.Nënçmojnë arritjet tuaja

Një nga gëzimet e shumta të të qenët në një lidhje është të kesh dikë me të cilin të ndash fitoret, sado të vogla qofshin. Por me një narcisist të fshehtë, kjo mund të jetë një histori tjetër. Ju mund të vini re se në vend që t’ju brohorasin, ata minimizojnë arritjet tuaja ose madje i bëjnë ato për veten e tyre. Mund të variojë nga një vërejtje delikate që nënvlerëson suksesin tuaj, në injorimin ose hedhjen poshtë të plotë të arritjeve tuaja. Kjo sjellje buron nga nevoja e tyre për t’u ndjerë superiorë dhe nën kontroll. Dhe ndërsa mund të duket e parëndësishme në fillim, me kalimin e kohës mund të dëmtojë seriozisht vetëvlerësimin dhe besimin tuaj. Një marrëdhënie e shëndetshme duhet t’ju lartësojë dhe t’ju mbështesë. Nuk është thjesht jombështetës, është një flamur i kuq klasik i narcisizmit të fshehtë.

5.Janë tepër simpatikë… por vetëm ndonjëherë

Narcistët e fshehtë mund të jenë tepër simpatikë, por sharmi i tyre shpesh vjen me një anë tjetër. Ata e përdorin atë si një mjet për t’ju tërhequr, vetëm për ta fikur kur nuk kanë më nevojë t’ju bëjnë përshtypje. Ky “ndërprerës” mund të jetë mjaft çorientues. Një moment janë jeta e festës, që të bëjnë të ndihesh si personi më i veçantë në dhomë, dhe në momentin tjetër ata janë të ftohtë, të largët dhe indiferentë. Kjo sjellje e paqëndrueshme shpesh quhet trajtim “i nxehtë dhe i ftohtë”. Është krijuar për t’ju mbajtur në këmbë dhe për t’ju bërë të punoni më shumë për vëmendjen dhe miratimin e tyre. Ndërsa të gjithë kanë uljet dhe ngritjet e tyre, një model i qëndrueshëm i sjelljes së nxehtë dhe të ftohtë mund të jetë një flamur i kuq që keni të bëni me një narcisist të fshehtë.

6.Të bëjnë të vësh në dyshim mendjen tënde

Ekziston një term në psikologji i quajtur “ndriçim me gaz” dhe është një teknikë manipuluese e përdorur shpesh nga narcisistët e fshehtë. Ai përfshin shtrembërimin dhe kthesën e fakteve për t’ju bërë të vini në dyshim realitetin dhe mendjen tuaj. Imagjinoni t’ju thonë vazhdimisht se ajo që mbani mend nuk është e vërtetë, ose ndjenjat tuaja janë të pavlefshme, ose shqetësimet tuaja janë thjesht imagjinata juaj e egër. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në vetë-dyshim dhe konfuzion, madje edhe t’ju bëjë të vini në dyshim mendjen tuaj të shëndoshë. Është një formë thellësisht e dëmshme dhe zemërthyese e abuzimit emocional. Ju heq besimin dhe ju bën të ndiheni sikur po humbisni kontrollin mbi realitetin. Nëse e gjeni veten duke vënë në dyshim kujtesën tuaj ose perceptimin tuaj të ngjarjeve rregullisht, mund të mos jetë thjesht harresa ose imagjinata juaj. Mund të jetë një shenjë se jeni duke u ndezur nga një narcisist i fshehtë. Gjithmonë besoni instinkteve tuaja të brendshme dhe kërkoni ndihmë nëse mendoni se kjo po ju ndodh. Nuk je vetëm.

7.Ju izolojnë nga rrjeti juaj mbështetës

Kur shikoj mbrapa, kuptoj se sa ngadalë dhe delikate ndodhi. Së pari, ishte një vërejtje për një mik, pastaj një mosmarrëveshje për vizitat familjare. Përpara se ta kuptoja, po shihja gjithnjë e më pak nga njerëzit që më interesonin. Narcistët e fshehtë shpesh përdorin izolimin si një strategji kontrolli. Duke krijuar një ndarje midis jush dhe rrjetit tuaj mbështetës, ata sigurojnë që ata të bëhen ndikimi juaj kryesor dhe burimi i mbështetjes emocionale. Kjo mund të çojë në ndjenja të vetmisë dhe rritje të varësisë nga narcisisti. Është një taktikë manipuluese që mund t’ju bëjë të ndiheni të bllokuar në marrëdhënie. Një partner i mirë inkurajon marrëdhënie të shëndetshme me të tjerët, jo i pengon ata.

8.Janë tepër kritikë dhe gjykues

Një tjetër shenjë e një narcisisti të fshehtë është tendenca e tyre për të qenë tepër kritikë dhe gjykues. Ata mund të kritikojnë mënyrën se si visheni, gjërat që thoni, apo edhe ëndrrat dhe ambiciet tuaja. Kjo kritikë shpesh vjen nën maskimin e “thjesht të qenit i sinqertë” ose “përpjekjes për t’ju ndihmuar të përmirësoheni”, por motivi themelor është të minojë vetëbesimin tuaj dhe t’ju bëjë të ndiheni inferiorë. Është e rëndësishme të mbani mend se kritika konstruktive është pjesë e çdo marrëdhënieje të shëndetshme. Por nëse është një rrjedhë e vazhdueshme negativiteti që synon t’ju nënçmojë, atëherë nuk është konstruktiv – është i dëmshëm. Bëhet fjalë për nevojën e tyre për t’u ndjerë superiorë dhe nën kontroll. Mos lejoni që të lëkundë vetëvlerësimin tuaj.

9.Kurrë nuk janë vërtet të përgjegjshëm

Në një marrëdhënie me një narcisist të fshehtë, mund të vëreni se ata kurrë nuk marrin me të vërtetë përgjegjësi për veprimet e tyre. Ekziston gjithmonë një justifikim, dikush tjetër për të fajësuar ose një mënyrë për të shmangur fokusin nga mangësitë e tyre. Kjo mungesë përgjegjësie nuk është vetëm zhgënjyese, por është gjithashtu e dëmshme. Ajo parandalon çdo rritje të vërtetë apo ndryshim që të ndodhë në marrëdhënie. Të gjithë bëjnë gabime. Por duhet një person i pjekur dhe emocionalisht i shëndetshëm për t’i zotëruar ato. Nëse partneri juaj vazhdimisht shmang marrjen e përgjegjësisë për veprimet e tij, mund të jetë një flamur i kuq i narcizmit të fshehtë.

Përfundime: Bëhet fjalë për dashurinë dhe respektin për veten

Lundrimi në ujërat e një marrëdhënieje me një narcisist të fshehtë mund të jetë mjaft sfiduese. Taktikat e tyre manipuluese dhe shenjat delikate mund të jenë të vështira për t’u dalluar, duke ju lënë të ndiheni konfuz, të izoluar dhe të kulluar emocionalisht. Por mbani mend këtë – ju keni të drejtën të jeni në një marrëdhënie që nxit respekt, mirëkuptim dhe rritje të ndërsjellë. Ai që të bën të ndihesh i dashur, i vlerësuar dhe i sigurt. Nëse keni parë disa prej këtyre flamujve të kuq në marrëdhënien tuaj, mund të jetë koha për një bisedë serioze apo edhe ndihmë profesionale. Por gjëja më e rëndësishme është të mos fajësoni veten.

Narcizmi i fshehtë është një fenomen kompleks psikologjik, shumë përtej fushës së çështjeve normale të marrëdhënieve. Nuk ka të bëjë me atë që keni bërë gabim, por me paaftësinë e tyre për t’u përfshirë në sjellje të shëndetshme në marrëdhënie. Në fund, gjithçka varet nga dashuria dhe respekti për veten.

Ju meritoni të jeni në një marrëdhënie që ju lartëson, jo një marrëdhënie që ju rrëzon. Merrni seriozisht këto flamuj të kuq, besojini instinkteve tuaja dhe jepni gjithmonë prioritet mirëqenien tuaj mendore dhe emocionale.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu