Ballina Lifestyle Mendimet pozitive: një mjet i fuqishëm emocional

Mendimet pozitive: një mjet i fuqishëm emocional

15
0

Depresioni ka shumë shkaqe. Megjithatë, mendimet që lidhen me vetëvlerësimin e ulët, duke mos qenë të denjë ose jo mjaftueshëm të mirë, luajnë një rol të rëndësishëm në proceset depresive. Mendimet pozitive na lejojnë të ndryshojmë mënyrën tonë të të menduarit dhe ta përdorim atë për përfitimin tonë, dhe jo kundër nesh.

Një mendim, si rregull, është një deklaratë e sigurt e një të vërtete të perceptuar. Përsëritja e kësaj lloj të vërtete, në formën e pohimeve pozitive, ka ndihmuar mijëra njerëz të bëjnë ndryshime të rëndësishme në jetën e tyre. Megjithatë, efektet nuk janë të njëjta për të gjithë. Pra, pse një person mund të përfitojë nga vetë-biseda plot pohime pozitive, ndërsa një tjetër nuk merr rezultate kur zbaton të njëjtën strategji?

Një mendim mund të jetë efektiv sepse motivon, jep shpresë dhe programon mendjen tonë për të punuar mbi bazën e një ideje të caktuar. Nuk ka rëndësi që nuk ka realitet pas kësaj ideje, përderisa personi i jep asaj natyrshmërinë e realitetit: mendja nuk e di dallimin midis asaj që është e vërtetë dhe asaj që është fantastike. Ndodh kur shikojmë një film dhe fillojmë të qeshim ose të qajmë: mendja identifikohet me personazhet në ekran dhe reagon.

“Një pohim është në të vërtetë çdo gjë që thoni ose mendoni. Zakonisht shumica e deklaratave dhe mendimeve tona janë mjaft negative dhe nuk ushqejnë përvoja të mira. Ne duhet të riedukojmë mënyrën tonë të të menduarit dhe të folurit bazuar në modele pozitive nëse duam të ndryshojmë jetën tonë.” -Louise Hay

5 hapa për t’i bërë pohimet pozitive më efektive dhe të fuqishme

Nëse një besim negativ është i rrënjosur thellë në mendjen tonë të pandërgjegjshme, ai mund të anulojë një pohim pozitiv. Shumë në fakt, edhe nëse nuk jemi të vetëdijshëm për këtë. Kjo është arsyeja pse disa pohime duket se nuk funksionojnë për shumë njerëz, sepse modelet e tyre të mendimit negativ janë aq të forta sa që përplasen me ngjarjen pozitive që ndodh, duke e tejkaluar atë në një nivel emocional.

Lajmi i mirë është se ne mund të forcojmë pohimet pozitive dhe t’i bëjmë ato të fitojnë mbi të menduarit negativ. Për këtë qëllim, psikoterapisti Ronald Alexander propozon hapat e mëposhtëm:

Bëni një listë të të metave tuaja. Përfshini të gjitha kritikat që ju janë drejtuar dhe që i keni thithur. Mos gjykoni nëse janë të vërteta apo jo. Të gjithë kemi të meta dhe kjo është ajo që na bën njerëz. Thjesht mbani shënim gjithçka që mund të mendoni dhe kërkoni një temë të përbashkët, “Unë nuk jam i denjë” ose çfarëdo që mendoni për veten tuaj. Ndërsa shkruani këtë besim të përsëritur, vini re nëse diku në trupin tuaj po e mbani atë. Për shembull, a ndjeni shtrëngim ose frikë në zemrën ose stomakun tuaj?

Shkruani një deklaratë mbi aspektin pozitiv të mendimit tuaj personal. Ju gjithashtu mund të përdorni sinonime më të fuqishme për të përforcuar këtë deklaratë. Për shembull, në vend që të thoni, “Unë jam i denjë”, ju mund të thoni, “Unë jam i shquar dhe i vlerësuar”. Pasi të shkruani pohimin tuaj, kërkoni dikë që keni besim ta lexojë për të parë nëse ka ndonjë sugjerim për ta bërë atë më të fortë.

Recitoni pohimin pozitiv me zë të lartë për rreth pesë minuta, tri herë në ditë, në mëngjes, në mesditë dhe në mbrëmje. Momenti ideal është kur përgatiteni para pasqyrës, kështu që mund të shikoni veten duke përsëritur pohimin pozitiv. Një opsion tjetër që ndihmon në forcimin e besimit të ri është ta shkruajmë atë disa herë në një fletore. Vini re nëse stili juaj i të shkruarit ndryshon me kalimin e kohës, mund të jetë një e dhënë se si mendja juaj e percepton konceptin e ri.

Ankoroni pohimin pozitiv në trupin tuaj ndërsa e përsëritni atë. Përsëriteni këtë “mantrë” duke vendosur dorën në zonën ku keni ndjerë siklet në hapin e parë. Merrni frymë siç thoni ose shkruani pohimin. Duke riorganizuar mendjen tuaj, ju do t’i jepni të vërtetën deklaratës.

Kërkojini dikujt të cilit i besoni të përsërisë pohimin. Nëse nuk mund të gjeni dikë me të cilin ndiheni rehat, përdorni reflektimin tuaj në pasqyrë për të vepruar si personi që përforcon mesazhin e shëndetshëm.

Njihni pohimet negative me meditim

Pohimet mund të jenë një mjet i fuqishëm për të ndryshuar gjendjen shpirtërore dhe pikën e mbështetjes mbi të cilën do të bazoni ndryshimet që bëni. Mbani në mend se ato funksionojnë më mirë nëse së pari njihni besimin e pashëndetshëm që i kundërshton (nëse ekziston).

Meditimi me vëmendje të plotë është një metodë shumë efektive për zbulimin e modeleve të mendimit të pavetëdijshëm. Ju lejon t’i kategorizoni ato, duke njohur se çfarë është e shëndetshme dhe çfarë nuk ju ndihmon. Me praktikën e vëmendjes së plotë, ne nuk kërkojmë ndryshim të drejtpërdrejtë, ne synojmë të gjejmë fuqinë dhe aftësinë për të pranuar fillimisht kush jemi, dhe më pas për të ndryshuar dhe për të ecur përpara drejt asaj që është e mundur.