Ballina Bota Rritet diskriminimi ndaj myslimanëve në SHBA pas 7 tetorit

Rritet diskriminimi ndaj myslimanëve në SHBA pas 7 tetorit

15
0

Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islame (CAIR), organizata më e madhe muslimane e të drejtave civile në SHBA, njoftoi se diskriminimi ndaj muslimanëve në SHBA është rritur pas 7 tetorit 2023, transmeton Anadolu.

CAIR vlerësoi diskriminimin me të cilin u përballën muslimanët në SHBA gjatë vitit 2023 në raportin e tij të titulluar “Vdekjeprurëse: Rishfaqja e urrejtjes anti-muslimane”.

Sipas raportit, 8.061 muslimanë janë përballur me diskriminim në vitin 2023 dhe ky numër është rritur me 56 për qind krahasuar me vitin 2022. Rritja në fjalë është më e madhe se rritja e përjetuar pas ndalimit të udhëtimit që ish-presidenti amerikan Donald Trump zbatoi për disa vende me shumicë muslimane, thotë raporti.

Më tej në raport thuhet se numri i personave të regjistruar si të diskriminuar është rritur me 1.341 krahasuar me vitin 2021 dhe se 44 për qind e ankesave janë bërë në tre muajt e fundit të vitit 2023.

Raporti thekson se diskriminimi ndaj muslimanëve ka shënuar rritje pas 7 tetorit, duke shtuar se në tre muajt e fundit të vitit 2023 ankesat e ndryshme si “diskriminim në vendin e punës, gjuhë urrejtjeje dhe diskriminim në arsim” kanë arritur në 3.578.

Grupet studentore që mbështesnin Palestinën u mbyllën në shumë universitete dhe se shumë njerëz nuk u punësuan për shkak të qëndrimit të tyre pro-palestinez, thekson raporti.

Raporti vuri në dukje se kërkesat për imigrim dhe azil të individëve muslimanë “mbaheshin qëllimisht në pritje në rast se ata ishin terroristë” dhe se diskriminimi më i madh ishte bërë në këtë fushë.