Ballina Kronika Mbyti gruan duke e kapur në fyt, prokurori kërkon burg përjetë për...

Mbyti gruan duke e kapur në fyt, prokurori kërkon burg përjetë për shqiptarin Selami Bodi. Si ndodhi krimi dhe dëshmia e hoxhës: Xhelozia u kthye në sëmundje

23
0

Burg i përjetshëm. Kjo është kërkesa e prokurorit publik Giovanni Battista Ferro para Gjykatës së Savonës ndaj Selami Bodit për vrasjen e gruas së tij Etleva Kanolja, të cilën e mbyti në tetor të vitit të kaluar.

Në konkluzionet e tij, prokurori u ndal tek “xhelozia e kudondodhur”, dhuna (gruaja tashmë ishte shtruar në spital) dhe debatet mes tyre. “Bodi duhet të shpallet përgjegjës për të gjitha faktet e regjistruara ndaj tij, nuk ka arsye për shqetësim nga pikëpamja e provave të arritura me çdo dyshim të arsyeshëm. Keqtrajtimi vërtetohet nga biseda, pra prova kryesore është dëshmia e viktimës”, tha ai.

Në fakt, në hetimet e mëvonshme për jetën e çiftit, policia zbuloi bisedat falë analizave të celularëve dhe dhunës që viktima kishte pësuar edhe në të shkuarën (me akses në urgjencën e spitalit San Paolo). Etleva i kishte dërguar me mesazh Bodit më 3-4 tetor 2023, tre video në YouTube në gjuhën shqipe me lutje dhe monologje që fokusoheshin te temat “si të jesh burrë i mirë në fenë myslimane, të respektosh gruan e të mos e poshtërosh” dhe për “si ta trajtoni mirë gruan tuaj”.

Në takimet e mëpasshme në Shqipëri me familjen e saj, ku ishte i pranishëm edhe Imami, ajo e kishte bërë të qartë se donte të ndahej dhe të mos kthehej me të. Më pas burri i kërkoi falje dhe ata u kthyen në Itali. Prokurori Publik është ndalur në disa mesazhe, në të cilat Etleva ka thënë “Unë do të tregoj atë që kam vuajtur, sepse më keni rrahur vazhdimisht”; “Më dërgove në spital dhe vazhdova të duroja”; “Më mirë të vdisja.”

Sipas asaj që doli në dëshmi gjatë fazës së gjykimit, gruaja ishte mbajtur larg familjes së saj dhe me radikalizimin islamik të burrit nuk do t’i lejohej praktikisht asgjë edhe për sa i përket mënyrës së veshjes (për dy vjet ajo nuk kishte përdorur as celularit). “Bodi është fajtor për keqtrajtim, e ka poshtëruar! Keqtrajtimi është një krim i përbërë nga shumë gjëra bashkë. Kjo është dëshmia e vrasjes – vazhdoi ai – është krim që Selami nuk pranoi asnjëherë falje”.

Gjatë mëngjesit u dëgjua edhe imam Abdullah Nasufi, i cili ishte i pranishëm gjatë udhëtimit në Mekë dhe që e shoqëroi gjatë ballafaqimit me gruan dhe familjen. “Selamin dhe familjen e tij e kam njohur prej 15 vitesh. Ishte e qartë se xhelozia e tij i ishte kthyer sëmundje”. Avokatët kërkuan rrethana lehtësuese për autorin duke rikualifikuar akuzat.

Ngjarjet tragjike

Në dy pyetjet para gjyqtares hetuese Laura De Dominicis dhe prokurorit publik Giovanni Battista Ferro, burri kishte rrëfyer për ngjarjet e ndodhura natën midis 27 dhe 28 tetorit në shtëpinë e tyre në lagjen Villapiana të Savonës. Gruaja, nënë e katër fëmijëve të moshës 5 deri në 13 vjeç, ishte shtruar në kujdesin intensiv në spitalin e San Paolos dhe ishte në koma pasi Bodi, pas një debati të fortë e sulmoi atë duke e kapur në qafë me gjithë forcën e tij.

Duke kuptuar se gruaja nuk merrte më frymë, ai ka telefonuar urgjencën dhe një telefonatë ka mbërritur në vendin e ngjarjes. Etleva Kanolja është reanimuar për rreth 50 minuta dhe pasi ka rifituar shqisat dhe ka filluar të marrë frymë e pavarur, është transportuar në spitalin e Savonës në gjendje kritike për jetën dhe ka ndërruar jetë dy ditë më vonë. Gjatë mbrëmjes, pasi kishte debatuar për arsye të parëndësishme me gruan, Bodi kuptoi se ajo ishte mbyllur në dhomën e gjumit. Duke e dëgjuar duke folur në telefon me dikë, në gjendje xhelozie, ai e ka sulmuar dhe e ka mbajtur fort në qafë derisa viktima ka humbur ndjenjat.

Ndaj ka qenë bashkëshorti ai që ka kërkuar ndërhyrjen e stafit mjekësor, kur ka kuptuar seriozitetin e veprimit të tij. Hetuesit, pasi kishin konstatuar situatën, nuk mund të bënin gjë tjetër veçse ta arrestonin dhe ta shoqëronin në Prokurorinë Publike të Savonës, ku ishte intervistuar nga prokurori Ferro. Selami Bodi u transferua më pas në burgun e Marasit dhe do të duhet të përgjigjet për vrasjen e rëndë të bashkëshortes, për arsye të kota dhe duke kryer njëkohësisht keqtrajtimin në familje. Në fakt, 42-vjeçari nuk ishte i panjohur për dhunën ndaj gruas së tij, pasi me kalimin e kohës pati episode të shumta.