Ballina Kuriozitete Astronautët besojnë se kapsula hapësinore e Boeing mund t’i kthejë në mënyrë...

Astronautët besojnë se kapsula hapësinore e Boeing mund t’i kthejë në mënyrë të sigurtë në Tokë, pavarësisht dështimeve

9
0

Dy astronautë që duhet të ishin kthyer në Tokë javë më parë thanë të mërkurën se ata janë të sigurt se kapsula hapësinore e Boeing mund t’i kthejë ata në mënyrë të sigurtë, pavarësisht nga avari.

Pilotët testues të NASA-s, Butch Wilmore dhe Suni Williams, u nisën në bordin e kapsulës së re Starliner të Boeing në fillim të muajit të kaluar, njerëzit e parë që e hipën atë. Rrjedhjet dhe dështimet e shtytësve thuajse e prishën mbërritjen e tyre në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës dhe i kanë mbajtur atje shumë më gjatë se sa ishte planifikuar.

Në konferencën e tyre të parë për shtyp nga orbita, ata thanë se presin të kthehen sapo të përfundojë testimi i shtytësit këtu në Tokë. Ata thanë se nuk po ankohen për marrjen e kohës shtesë në orbitë dhe po kënaqen duke ndihmuar ekuipazhin e stacionit.

“Kam një ndjenjë shumë të mirë në zemrën time që anija kozmike do të na sjellë në shtëpi, nuk ka problem”, u tha Williams gazetarëve.

Të dy ranë me raketa në orbitë më 5 qershor në fluturimin provë, i cili fillimisht ishte menduar të zgjaste tetë ditë.

NASA porositi kapsulat Starliner dhe SpaceX Dragon një dekadë më parë për fluturimet e astronautëve drejt dhe nga stacioni hapësinor, duke i paguar secilës kompani miliarda dollarë. Fluturimi i parë me taksi i SpaceX me astronautë ishte në vitin 2020. Fluturimi i parë i ekuipazhit të Boeing u vonua vazhdimisht për shkak të softuerit dhe problemeve të tjera, shkrua Asocied Press.