Ballina Rajoni Seferi: Në Ballkan kultura është gjëja më e rrezikshme, varet se për...

Seferi: Në Ballkan kultura është gjëja më e rrezikshme, varet se për çfarë përdoret

70
0

Të gjithë thonë se politika nuk duhet të ndërhyjë në aktivitete si sporti dhe kultura, por politikës disi i pëlqen, sepse këta njerëz kanë më shumë fansa se kryetarët e qeverive dhe shteteve, thotë gazetari shqiptar në Beograd, Idro Seferi, duke komentuar rastet kur personazhet e famshëm dërgojnë mesazhe politike.

Seferi vlerëson se kjo nuk duhet ta shqetësojë askënd, sepse “nuk bëhet fjalë për çështje sistematike”.

“Lobimi kalon nëpër sisteme shumë të organizuara. Por në Ballkan, kur dikush ka sukses diku në botë, atëherë ai është i yni. Dhe ndërsa ai është në Ballkan, ne nuk e lëmë të ketë sukses dhe kjo është arsyeja pse njerëzit garojnë përmes Gjokoviqit, Rita Orës, Dua Lipës e të ngjashme, që janë emra botërorë dhe kanë audiencë botërore”, thotë Seferi.

Ai shton se njerëz të tillë pritet “të thonë diçka, se nuk e kanë harruar popullin e tyre”.

“Së pari, ata kanë shërbime PR që merren me tema shumë më serioze sesa çështje politike në Ballkan. Por, thjesht, kur thonë diçka, ne gjithmonë gëzohemi pak për këtë. Nga ana tjetër,unë do të thosha se ata janë milionerë për nga kombësia, në krahasim me atë që janë në të vërtetë etnikisht. Edhe pse sigurisht që ka një gjë që lidhin me disa emocione, por është mosmirënjohje dhe e padrejtë që atyre u kërkohet gjithmonë të deklarohen për disa gjëra që qeveritë nuk mund ta kenë kaq të lehtë ta zgjidhin vetë”, thotë Seferi.

Sipas tij, shtetet normale i zgjidhin problemet dhe konfliktet që kanë të bëjnë me politikën përmes institucioneve, autoriteteve, shteteve, pra qeverive dhe burimeve diplomatike dhe gjërat e tjera janë aty për të mbushur temat sociale, siç është kultura.

“Natyrisht, kultura në Ballkan duket se është gjëja më e rrezikshme. Ajo mund t’ië bashkojë njerëzit, por mund të krijojë edhe konflikte të mëdha, varet se për çfarë përdoret”.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu